Idén nyáron elköteleztem magam amellett, hogy a nyári égbolt egyik legkedveltebb objektumát, a Fátyol köd nevű szupernóva maradványt a lehető leglátványosabban örökítsem meg. Ennek kulcsa pedig az volt, hogy a viszonylag nagy kiterjedésű objektumot nagy felbontású panelek mozaikjából rakom össze. A képen látható eredmény 6 képkockából került kivágásra.

A feldolgozás során az volt a célom, hogy – kihasználva a megnövekedett látómezőt és pixelfelbontást – olyan mélységében mutassam meg a területet, ahogy eddig még nem láttuk. Tehát nem arra törekedtem, hogy az egyes panelekbe mélyen benagyítva lehessen barangolni a részeltek között, nem 6 egymás melletti fotót szerettem volna készíteni, hanem egy olyat, mely a hasonló méretű látómezőt adó kis felbontású rendszerekhez képest nagyságrendekkel dinamikusabb, mélyebb látványt nyújt.
Az egyes panelek 18 darab 20 perces 6 nanométeres H alpha és ugyan ennyi OIII szűrővel készült nyersekből készültek, melyekből a feldolgozás során bicolor képeket készítettem, azaz panelenként 12 órányi nyersanyagot, azaz 72 óra expót dolgoztam fel.

Érdemes megemlíteni egy ehhez hasonló fotó készítésének kihívásait is.

Nettó 72 órányi nyers fotó került összedolgozásra. Ebből sejthető, hogy ennél valamivel több nyers készült, 80+ órányi. Elég kockázatos volt úgy belevágni a munkába, hogy nem tudhattam, lesz-e ennyi derült éjszakám úgy, hogy a kép elkészítésére csak 3-4 hónap áll rendelkezésre egy évben.

Mivel mozaikot készítettem, fontos volt, hogy minden egyes panel minden egyes részexpozíciója halál pontosan legyen komponálva. Mind a kamera forgásszöge, mind a látómező pozicionálása 15 ívmásodperc nagyságrendnyi pontosságot igényelt. Ezt a precizitást nagyban elősegítette az INDI/EKOS szoftverrendszer platesolver funkciója. Enélkül nagyon nehéz lett volna helyes pozíciót elérni.

Aki már dolgozott fel mozaikot, az tudja, hogy nincs két egyforma nyers kép, nincs két egyforma gradiens, nincs két egyforma égállapot. Azonban mozaikot összerakni esztétikusan úgy, hogy az egyes panelek háttere, fényessége, azokon a fényszennyezés, esetleg a flat hiba eltér, szinte lehetetlen. Mivel ahogy fent is írtam, 72 órányi nyersanyagara volt szükségem, muszáj volt gyakran a Hold fénye mellett, otthonról, fényszennyezett ég alól fotózni. Ezt nagyban segítette a 6 nanométeres keskenysávú szűrő, de azért csodák nincsenek. A H alpha réteg még csak csak sikerült egységesre, de az OIII szűrős valójában határán volt a használhatatlannak, nagyon nagy fényszennyezésből fakadó gradiens került a képekre. Fontos tapasztalat, hogy ha igazán pontos, mély fotót szeretne készíteni az ember, akkor keskenysávval is érdemes megvárni az újholdat és kitelepülni kevésbé fényszennyezett ég alá, mint Budapest agglomerációja. Azonban, ha ezt a kompromisszumot nem vállalom be, akkor valószínűleg nem készült volna el ez a fotó.

A csillagkicsinyítés fontos szerepet kapott a kép feldolgozásában. Már eleve a koncepcióm is arra épült, hogy a csillagoktól végre meg legyen szabadítva ez a gyönyörű égi jelenség. Azt szokhattuk meg ugyanis a Fátyol ködöt ábrázoló fotóknál, hogy minél nagyobb részletét látjuk, annál több és annál jobban felfúvódott csillagok takarják el a lényeget. A csillagok ellen pedig két igazán hatásos módszer van: Nagy apertúra és keskeny áteresztét. Mivel ehhez a látómezőhöz általában max 10 cm.s távcsövek használhatók, az én 20 cm-esem máris biztosítja, hogy nagyobb átmérővel pontszerűbbek legyenek a csillagok. A keskenysávú szűrők pedig köztudottan csökkentik a csillagok látszó méretét. Mivel még a pixelfelbontás is megnő a mozaik miatt, így minden adott volt ahhoz, hogy a szokottnál jóval halványabban és kisebben tudjam tartani a zavaróan sűrű csillagmezőt. Ez pedig azért volt célom, hogy végre teljes pompájában láthassuk ezt a csodálatos égi jelenséget.

Scope: 200/800 SkyWatcher Newton
Mount: SkyWatcher NEQ6 pro upgraded
Guiding: PHD2 + ZWO ASI120 mini
Camera: Moravian Instrument G3 Mark II 16200
Exposure: 6 X 18*20 min Ha + 18*20 min OIII
Date: 2020.06.28-2020.09.21
Location: Halásztelek

4 thoughts on “Fátyol-ködkomplexum

  1. I was extremely pleased to discover this page. I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you bookmarked to look at new information on your web site.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük